Verde la prostie

România la semafor. Teoretic, nu e voie să treci pe roșu, dar toată lumea o face. Dacă alții pot, ce, io-s mai prost?

Nimeni nu are timp să stea la galben. Toată țara asta e într-o grabă inexplicabilă, dar nu se ajunge niciunde.

Iar verdele înseamnă prioritate la prostie. Dacă detectezi un prost, e bine să-i dai prioritate. Dacă nu, și-o va da singur și s-ar putea să ieși cam șifonat din interacțiune. Pentru că sigur are mai mult tupeu decât tine.

Azi avem o poveste în care prostia nu doar că a avut prioritate, dar a trecut și pe galben, și pe roșu.

Avem o intersecție în comuna Girov, județul Neamț, unde s-au produs zeci de accidente. De ce zeci? Pentru că nimănui nu i-a păsat, până au fost suficient de multe încât să se ia măsuri. Că așa se întâmplă, de obicei, în România: se iau măsuri doar după tragedii. Dacă nu mor măcar 10 oameni, e păcat de la Dumnezeu să mișcăm un deget. Sub 10 morți nici n-are rost să te deranjezi.

Buuun. Autoritățile extrem de competente din comuna Girov au luat măsuri drastice, după zeci de accidente. Adică, au montat niște semafoare în intersecție. „Bine, bine, dar unde le băgăm în priză?”, s-au întrebat inteligenții de la Primăria Girov.

Și cum nu era nicio priză prin zonă, au găsit cea mai bună soluție: să alimenteze semafoarele cu energie electrică de la un bar din apropiere. Da, am zis bine: UN BAR!

Să-i dăm cuvântul lui Vasile Ciubotaru, primarul comunei Girov: „Suntem consideraţi, noi Primăria, vinovaţi că nu există energie electrică. Prima dată s-a întrebat la iluminatul nostru public dacă se poate lega, am fost de acord, dar iluminatul public înseamnă iluminat de noapte, ziua ce facem? După care s-a găsit o soluţie. Alimentare de la un particular.”, a declarat edilul pentru Știrile TVR.

De aia îmi place mie România, că e plină de oameni întreprinzători. Dacă omul n-a avut unde să-și bage semafoarele în priză, a făcut o românească și s-a descurcat. Ce, e de vină el că iluminatul public nu funcționează și ziua?

Adevărul e că e o idee genială să lași semaforizarea unei intersecții, în care s-au produs zeci de accidente, pe mâna unui cetățean care poate oricând să scoată semafoarele din priză.

Și știți ce a făcut? Chiar le-a scos! De ce? Pentru că nu i-au fost plătite facturile la curent!

„Proprietarul a decuplat semafoarele pentru că plăteşte câteva sute de lei anual pe care nu i le decontează nimeni. Iar circulaţia a redevenit un coşmar.”, scrie stiri.tvr.ro.

Băi, pur și simplu n-ai cum să nu iubești țara asta! O autoritate locală leagă niște semafoare la un bar, iar patronul le decuplează pentru că nu i s-au plătit facturile la curent!

Eu tot zic că România nu există, de fapt, e doar o simulare a unei inteligențe artificiale bețive.

Până la urmă, patronul barului a fost generos și a mai dat o săptămână răgaz pentru plata facturilor restante și a repornit semafoarele.

Știți care e singura parte bună din toată povestea asta?

E printre puținele situații în care statul ajunge la mila cetățeanului. De cele mai multe ori, e invers.

Adauga comentariu