UNITER 2021: Clujul a obținut două premii

În cadrul Galei Uniter 2021, ediția XXIX, Clujul a obținut două premii. La categoria Cea mai bună actriţă în rol principal, câştigătoare a fost desemnată actriţa Emoke Kato pentru rolul Eszter Nagy din spectacolul „Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois” de Cosmin Stănilă, regia Andrei Măjeri, Reactor de Creaţie şi Experiment, Cluj-Napoca.

Premiul pentru critică de teatru i-a revenit Mirunei Runcan (Cluj-Napoca)

Miruna Runcan este scriitor și critic de teatru, profesor titular la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universității Babeș Bolyai din 2004. Este director al Departamentului de Teatru la Universitatea Babes-Bolyai Cluj din 2014 și al Centrului de Cercetare și Creație în Teatru, Film și Media „Vlad Mugur” de la infiintarea din 2007. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania şi secretar general Sectiunii romane a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal a fost câştigat de actorul Răzvan Vicoveanu pentru rolul Ivan Alexandrovici Hlestakov din „Revizorul” de N.V. Gogol, regia Petru Vutcărău, Teatrul „Regina Maria” Oradea.

Printre laureaţii galei s-a numărat actorul Marcel Iureş, care a primit Premiul pentru întreaga activitate.

Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal a fost câștigat de Emőke Kató pentru rolul Eszter Nagy din spectacolul „Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois” de Cosmin Stănilă, regia Andrei Măjeri, Reactor de creație și experiment, Cluj-Napoca, (produs în cadrul proiectului „Drama 5. Ediția a V-a”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național).

Emőke Kató a absolvit în 2001 Facultatea de Litere, Catedra de Teatru, Actorie, Cluj din cadrul Universității Babe-Bolyai, iar din septembrie 2005 este membru al Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

Editia a 29-a a Galei Premiilor UNITER a avut loc luni, 19 iulie, în Sala Mare a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București.

 

Adauga comentariu