Unde trebuia să fie o Filarmonică, va fi o parcare și o cazarmă culturală

De 14 ani, Primăria promite că va construi pe Bulevardul 21 Decembrie un sediu pentru Filarmonică și un hotel de 4 stele, însă tot ce a reușit să facă până acum a fost să niveleze terenul, să toarne asfalt, să picteze linii albe și să inaugureze o parcare provizorie. Care pare să devină definitivă.

Unde trebuia să fie o Filarmonică este o parcare, dar va fi, probabil, și o „cazarmă culturală”. Clădirea monument istoric a fostei cazarme de pe 21 Decembrie va fi restaurată cu 6 milioane de euro și transformată în centru cultural.

După cum se specifică în hotărârea de Consiliu Local votată în 16 octombrie, noul centru cultural ar urma să fie realizat pentru a îmbunătăți oferta de spații culturale din oraș „în conexiune cu funcțiunea de Filarmonică – investiție viitoare pe aceeași parcelă”.

Ce înseamnă „viitoare” nu putem ști, fiindcă această „investiție” se petrece doar din vorbe de 14 ani. Iar azi nu avem nimic. Nimeni nu vrea să se asocieze cu Primăria pentru a construi hotelul și obiectivele culturale necesare orașului.

Administrația publică locală caută degeaba un investitor privat care să construiască un hotel de patru stele pe locul fostei cazarme și să facă un parteneriat pentru realizarea Centrului Cultural Transilvania (întreaga investiție este estimată la peste 300 milioane de euro). Primăria Cluj-Napoca a lansat deja a treia licitație din acest an pentru concesionarea terenului și a clădirilor fostei cazarme militare de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. Prima „strigare” a fost în februarie, a doua în mai și a treia în octombrie. La primele două nu s-a prezentat nimeni.

Centrul Cultural Clujean, în calitate de partener al Primăriei Muncipiului Cluj-Napoca în proiectul „Restaurarea, revitalizarea și valorificarea durabilă a monumentului istoric de pe b-dul 21 decembrie nr. 106 din Cluj-Napoca - pavilionul B, în vederea realizării unui centru cultural” , a organizat astăzi o consultare publică „cu privire la valorificarea durabilă a monumentului istoric de pe Bulevardul 21 decembrie nr. 106 din Cluj-Napoca – pavilionul B”.

„Se vor discuta aspecte privind funcțiunile și modalitățile de folosire a spațiului, astfel încât proiectul să răspundă cât mai bine nevoilor sectorului cultural clujean pe termen scurt, mediu și lung”, anunțau reprezentanții Centrului Cultural Clujean.

Nevoilor sectorului cultural clujean ar fi răspuns cel mai bine o nouă clădire pentru Filarmonică și pentru Academia de Muzică, însă e bună și o parcare și o cazarmă culturală, în lipsă de altceva.

La finalul anului 2017, presa „de casă” a primăriei lui Boc anunța că pe terenul de pe B-dul 21 Decembrie 1989 va fi realizat un Centru European de Artă Contemporană. Proiectul nu a primit însă avizul Comisiei Zonale a Monumentelor. Cuvinte mari, clădiri și realizări mici!

Centrul Cultural Clujean, dacă va reuși să implementeze noul proiect, va crea o cazarmă mică a culturii, cu parcare mare. Să nu ne mirăm apoi că avem la Cluj o cultură minoră.

Adauga comentariu