Trei tineri din Cluj spun că au fost amendați abuziv de polițiștii de la Secția 2 sau cum să fii sancționat pentru că vorbești prea tare în casă, deși nu ești acasă

Trei tineri care locuiesc într-un bloc din Mărăști, de pe strada Aurel Vlaicu nr. 27 au fost amendați pe bandă rulantă în ultimele cinci luni. Motivul? Sunt prea gălăgioși sau cel puțin așa consideră vecinul lor și polițiștii de la Secția 2. Picătura care a umplut paharul a fost acum două săptămâni când au fost amendați pentru că „au deranjat fără drept liniștea și ordinea publică a colocatarilor prin producerea de larmă, respectiv discuții la o intensitate ridicată”, deși nu erau acasă. Cei trei tineri au făcut plângeri penale împotriva polițiștilor.

La scurt timp după ce trei tineri s-au mutat în chirie într-un apartament de pe strada Aurel Vlaicu nr. 27, a început „distracția”. Unul dintre vecinii lor, se pare că foarte sensibil la zgomote, i-a reclamat la Poliție pentru că fac gălăgie în casă.

„Noi ne-am mutat în respectivul apartament undeva prin 15 noiembrie și chiar în prima săptămână ne-am apucat să zugrăvim, după cum ne-am înțeles cu proprietarul. Toți trei care locuim acolo muncim și am avut timp de zugrăvit după job, seara. Ne-am pus să facem curățenie, să văruim și s-a făcut ora 12.00 noaptea, când ne-am trezit cu Poliția la ușă pe motiv că facem gălăgie, deși nu aveam muzică sau altceva. Fiecare era în camera lui și văruia. Polițiștii au înțeles despre ce e vorba și ne-au dat doar un avertisment”, a spus Alin Retegan, unul dintre amendați.

A doua zi s-au trezit iar cu polițiștii la ușă. De data asta nu au mai scăpat cu avertisment. Au primit amendă.

„A doua zi am avut niște prieteni la noi, am stat la o poveste, după care am plănuit să ieșim în oraș. La ora 11 fără ceva ne-am trezit iar cu Poliția la ușă. Nu aveam muzică, nu aveam nimic, dar polițiștii ne-au spus că din cauză că avem două plângeri în 24 de ore nu mai pot să ne dea avertisment și ne-au dat amendă. Amenda a fost 500 lei, pe numele meu. Am contestat-o și o să am proces săptămâna viitoare”, a adăugat Alin Retegan.

De atunci au primit constant vizite de la polițiștii Secției 2, iar amenzile au curs gârlă.

“După faza asta, constant când eram în casă după ora 10.00 seara, adică dacă stăteam doi oameni în bucătărie și povesteam, Poliția se tot prezenta la ușă. Bineînțeles că nu aveau ce să ne facă pentru că nu era zgomot și plecau. Ne spuneau doar să avem grijă”, a afirmat tânărul amendat.

A urmat episodul în care au fost chemați să dea declarații la Poliție după ce au fost reclamați că vorbesc prea tare în bucătărie, la ora 8.00 dimineața.

“Apoi a mai fost un episod pe la sfârșitul lunii ianuarie când a fost ziua unui coleg de apartament. Noi am ieșit în oraș pe la ora 9.00 seara și ne-am întors dimineața pe la 7.00 și ne-am pus la o poveste în bucătărie. Între timp noi ne-am pus să dormim și în timpul ăsta presupun că vecinul a sunat la Poliție pentru că au venit polițiștii la noi la ușă, dar nu am auzit și așa ne-au chemat la declarații, cum că am făcut gălăgie la ora 8.00 dimineața. Nu am plătit nicio amendă, dar polițiștii nu ne credeau. La 8.00 dimineața oricum nu mai e oră de liniște”, a declarat Alin Retegan.

Acum două săptămâni a avut loc scena când au fost amendați pentru că vorbeau prea tare deși niciunul nu era acasă.

“După aceea s-a întâmplat alt episod, acum două săptămâni. Eu cu un coleg am fost plecat în Italia, din 1 până în 6, noaptea și celălalt coleg lucrează de miercuri până duminică între orele 5.00 după-masa și 1.00 noaptea. Săptămâna trecută m-a sunat tata că pe adresa mea de la Dej au venit două amenzi pentru datele de 4 și 5, exact când eu eram în Italia. Ceilalți doi colegi au primit și ei amenda la adresa de domiciliu din buletin. Au fost trei amenzi de 500 lei fiecare, pentru sâmbătă seara când noi eram în Italia și celălalt coleg era la serviciu. El și-a scos adeverință ca să demonstreze acest lucru la Poliție și pentru duminică seara am primit fiecare amendă de 1.000 lei pe motiv că nu am deschis ușa. Dar nu era nimeni în apartament”, a explicat tânărul.

Cei trei amendați au făcut plângeri penale împotriva polițiștilor de la Secția 2.

“Am făcut plângerile, le-am redactat, am luat un avocat, trebuie să mă duc cu ele să le contest la Judecătorie, după aceea să fac o plângere penală împotriva polițiștilor la Parchet”, a spus Alin Retegan.

Tinerii bănuiesc că vecinul lor are pe cineva la Secția 2 pentru că altfel nu își explică de ce au fost amendați abuziv, chiar dacă nu erau acasă și de ce polițiștii s-au prezentat la toate reclamațiile.

„E același vecin, pe care îl bănuiesc că sună direct la Secția 2 și cred că are pe cineva acolo pentru că altfel nu îmi explic că dacă ai sunat la 112 nu cred că te-ar direcționa la aceeași secție și nu cred că nu s-ar sesiza că omul acela sună în continuu la Poliție deși nu se întâmplă nimic. Adică e ceva dubios când cineva tot sună și polițiștii merg acolo, dar nu se întâmplă nimic”, a afirmat Retegan.

Cei trei au încercat să discute cu vecinul în cauză, dar fără rezultat. Le-a răspuns că orice consideră el că e zgomot este reclamat la Poliție.

„După ce am primit primele amenzi am mers la el împreună cu proprietarul să povestim, ca să ne înțelegem dacă mai e deranjat de ceva să vină la noi, dar nu am avut cu cine să ne înțelegem. El susține sus și tare că orice consideră el zgomot după ora 10.00 seara cheamă Poliția și nu se complică să meargă pe la vecini”, a conchis Alin Retegan.  

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj nu au putut fi contactați pentru a-și exprima punctul de vedere cu privire la acest caz. Vom reveni cu poziția oficială a IPJ Cluj.

Comentarii

Catalin

22.03.2017 17:39

Asa am si eu un gabor in scara in Marasti. M-am mutat in chirie deasupra lui si o chemat politia ca am stat sambata seara in camera la povesti cu niste prieteni. Am primit doar avertisment, dar nu stiu de ce am impresia ca tot aia de la Sectia 2 au fost.Nu am cum sa-mi pui mintea cu un gabor care au mai putina scoala decat am eu concediu vara.Salut.

madriano

23.03.2017 11:42

Gaborii ies repede la pensie, au timp zeci de ani sa faca plangeri la colegii lor de servici. Mai sunt si "sectoristii" care au pile bune in politie.

Adauga comentariu