Teatrul Național Cluj-Napoca are programate în luna aprilie 7 spectacole online

Teatrul se savurează la teatru, nu acasă, nu în fața unui ecran, ci în sala de spectacol, unde atmosfera, publicul, energia scenei și a sălii completează jocul actoricesc, recuzita, ceea ce se poate vedea și auzi și online. Poate nu veți avea catharsis urmărind pe YouTube un spectacol înregistrat, însă, în condițiile actuale, inițiativa teatrelor din țară, printre care se include și Teatrul Național Cluj, de a ne oferi înregistrările mai vechilor reprezentații, reprezintă o bucurie pentru orice amator de artă scenică.

Teatrul Național Cluj le-a pus la dispoziția spectatorilor și în luna martie o serie de spectacole, iar în aprilie difuzarea pe YouTube a reprezentațiilor continuă. Spectacolele vor începe, conform tradiției, la ora 19:00, și vor fi disponibile spre vizionare timp de 23 de ore. Un termen scurt de „valabilitate”, care conservă oarecum caracterul specific efemer al oricărei piese ce se joacă pe scenă, jocul actoricesc dăinuind numai în memoria spectatorilor. Cele 23 de ore ar trebui, totuși, să fie prelungite, măcar 2-3 zile, până la următoarea piesă încărcată pe YouTube, pentru ca publicul să se poată bucura de piesele Naționalului clujean, fără presiunea timpului scurt în care linkul de vizionare este disponibil.

Primul spectacol difuzat în luna aprilie, „Răzbunarea jeleului (partea a II-a)”, un stand-up comedy cu Dragoș Pop, este încă disponibil pe canalul de YouTube al Teatrului Național Cluj, însă doar în această după-masă, el fiind încărcat în seara zilei de 2 aprilie. Urmăriți-l în orele rămase pentru vizionare. După 10-15 minute de încălzire, spectacolul devine antrenant și te ține cu zâmbetul pe buze până la final. Veți râde timp de o oră, în care veți uita probabil și de COVID-19-ul de toate zilele.

Sâmbătă, 4 aprilie, de la ora 19, veți putea urmări „Cel mai iubit dintre pământeni”, în regia lui Tudor Lucanu. Puteți citi o recenzie a piesei în linkul de mai jos:

Cel mai iubit dintre pământeni, noua premieră a Naționalului clujean

Marți, 7 aprilie, sunteți invitați la piesa „Despre senzația de elasticitate când pășim peste cadavre”, de Matei Vișniec, în regia lui Răzvan Mureșan.

Joi, 9 aprilie, veți putea urmări online „Chiritza în concert”, un spectacol-concert de Ada Milea. O recenzie a piesei puteți citi în linkul de mai jos :

„Chichirița în concert” la Teatrul Național Cluj

Sâmbătă, 11 aprilie, Naționalul clujean va difuza „Idiotul”, un spectacol care a avut premiera în 4 octombrie 2012.

Marți, 14 aprilie, veți putea viziona „Memo”, un spectacol în regia regretatei Mona Marian. Această piesă a avut premiera în 7 iulie 2000.

Joi, 16 aprilie, TNC vă oferă spectacolul „Tzara arde și Dada se piaptănă (Fantoma de la Elsinore), în regia Ștefanei Pop-Curșeu.

Avantajul, în această perioadă, este că ne putem completa cultura și bucuria teatrală atât cu spectacole mai vechi, ieșite din repertoriu, cât și cu premiere mai noi, pe care poate le-am ratat, din cauza programului încărcat de dinainte de pandemie, piese pe care le putem urmări acum, din liniștea casei, în fața televizorului smart, a laptopului sau a telefonului. Nu este soluția ideală, însă, să vedem partea bună a lucrurilor: când vom ieși din carantină, vom fi mai bogați sufletește cu câteva spectacole la care altfel poate nu am fi avut acces.

În această perioadă putem „călători” virtual în sălile de teatru din toată țara, ceea ce până acum, fizic, nu ne permiteam. Teatrul online devine acccesibil pentru toți, din orice locație, singura condiție de vizionare fiind accesul la internet. Este o bună ocazie de a ne hrăni sufletește, acum, când goana după lucrurile materiale a fost suspendată de un virus care ne poate întoarce, în casele și în mințile noastre, spre adevăratele valori.

Adauga comentariu