Tablourile pictorului clujean Adrian Ghenie, vândute cu milioane de euro chiar în plină pandemie

Două tablouri ale pictorului clujean Adrian Ghenie, cel mai bine cotat artist român contemporan, au fost vândute, chiar în aceste luni de pandemie, la celebrele case de licitații Christie’s și Sotheby’s, pentru sume considerabile de ordinul milioanelor de euro, confirmând încrederea investitorilor în valoarea artistică, dar și de piață a artistului clujean, notează profit.ro

În acest an, chiar la începutul pandemiei de coronavirus, în luna februarie, la casa de licitații Sotheby’s din Londra, lucrarea The Arrival a fost cumpărată pentru prețul final de 4,1 milioane de lire sterline (aproximativ 5 milioane de euro). 

The Arrrival /2014/ Adrian Ghenie

sursa captură: artnet.com

Lucrarea de mari dimensiuni (210x165 cm) datează din 2014, an în care artistul a prezentat-o în două expoziții, la Berlin și Malaga.

O a doua lucrare a lui Ghenie fost vândută, la începutul lunii iulie, la Christie’s Hong Kong, pentru 3,8 milioane euro (echivalentul a 33,7 milioane dolari Hong Kong). 

Este vorba de On the road to Tarascon 2, un tablou la aceeași scară cu cel menționat anterior și datând din 2013. Lucrarea este încă un omagiu adus de pictorul clujean lui Vincent van Gogh, de care este evident influențat și în ipostaza căruia s-a imaginat de-a lungul timpului. 

sursa captură: artsy.net

Ambele lucrări s-au vândut la cotele superioare estimate de casele de licitații.

Născut în 1977 la Baia Mare, Adrian Ghenie a absolvit în 2001 Universitatea de Arte din Cluj-Napoca, dar ulterior s-a stabilit în Germania, la Berlin, unde, după o perioadă mai grea, a început să cunoască faimă internațională.

Atât la Berlin, cât și la Cluj, artistul a contribuit la dezvoltarea galeriei Plan B, care expune lucrările noii generații de artiști români.

Ghenie a fost laureat și cu Premiul Academiei Române pentru pictură, distincție care se acordă o singură dată unei persoane, ca urmare a reprezentării României la Bienala din Veneția din 2015. 

Citește continuarea articolului aici. 

 

 

 

 

 

 

 

sursa: profit.ro

Adauga comentariu