Sorin Misirianțu, despre teatrul de club: „Poate fi și un business. Depinde cum îl privești, depinde cât de mult te implici și care îți este ținta. Să nu fie la un metru ținta” - VIDEO INTERVIU

Teatrul de club poate fi considerat un business atâta timp cât spectacolele sunt jucate în țară și în străinătate. Acest lucru îl spune actorul, regizorul și managerului singurului teatru de club din Cluj-Napoca, Sorin Misirianțu. Din teatrul de club nu se fac bani mulți, dar se fac suficienți cât să nu mori de foame. La ora actuală, la Teatrul de Club al lui Sorin Misirianțu publicul e acum mai numeros ca niciodată.

Aflați mai multe despre teatrul de club din interviul următor:

Reporter: De ce teatru de club și nu altceva? De ce te-ai gândit că teatrul de club este potrivit pentru publicul din Cluj?

Sorin Misirianțu: Nu m-am gândit că e potrivit. Eu vreau să joc teatru cât mai mult și în cât mai multe variante și ca atare acum 10 ani, i-am propus lui Mircea Buteanu, care era vecinul meu și patronul Diesel, să facem un teatru de club, care de fapt nu e ideea mea 100%. O făcuse înaintea mea regizorul Cristian Nedea, un proiect foarte interesant cu teatrul independent pe care îl avea el (Teatrul Imposibil se numea) și care din păcate nu a durat foarte mult. Deci eu am venit pe o cale bătătorită.

Reporter: Te-a ajutat că drumul a fost pregătit?

Sorin Misirianțu: Nu asta era. Aveam deja multe spectacole care erau pregătite și doar aveau nevoie de o sală unde să se dezvolte și acesta a fost doar începutul pentru că având succes la public foarte mare la public am propus să mergem ceva mai departe. Acest ceva mai departe iată că durează de 10 ani. Este un proiect viabil, care se susține din bani proprii, actori proprii și idei proprii cu spațiul de la Napoca 15, tot al lui Mircea Buteanu.

Reporter: Putem privi teatrul de club ca pe un business sau mai degrabă ca pe un proiect pornit din pasiune?

Sorin Misirianțu: Eu aș vrea să le văd pe amândouă doar că aici capacitatea sălii nu e atât de mare încât să spui că se face un business. Business-ul ar putea să fie și este în momentul în care spectacolele sunt finisate, când sunt turnee în țară și mai ales în străinătate. Spectacolele noastre au fost în Franța, Germania, Belgia, Anglia, Canada, Cuba. Am fost singura trupă din România care a jucat vreodată la Havana. Deci, poate fi și un business. Depinde cum îl privești, depinde cât de mult te implici și care îți este ținta. Să nu fie la un metru ținta. Trebuie să fie o țintă la o distanță foarte mare, să ai unde să te îndrepți. Când reușești să duci spectacolele și în străinătate putem vorbi și de bani. Nu sunt mulți, nu te îmbogățești, dar nici nu mori de foame.

Reporter: În orice afacere trebuie să pornești cu un capital. Aici este nevoie de bani sau poți începe fără nicio investiție?

Sorin Misirianțu: Noi nu am investit nici un ban. Am început cu spectacolele mele care erau deja făcute. Mă bazez foarte mult pe lucrul cu actorul, așa că nu o să vezi niciodată la mine foarte mult decor, foarte multă recuzită. Ca atare poți să duci spectacolele într-o grămadă de zone. Recent, am fost la Bruxelles, noi și Teatrul Puck. Noi eram cu un rucsac și ei erau cu vreo 20 de lăzi. Eu mă bazez exclusiv pe actor. Dacă nu ești actor bun nu ai ce să cauți la mine. Nu mă bazez pe artificii tehnice. Ai pus două reflectoare și actorie. Atât!

Reporter: Cum se raportează publicul la teatrul de club?

Sorin Misirianțu: Noi avem săli pline tot timpul, dar repinde și ce le oferi. Ca la Teatrul Național, nu o să ai săli pline la orice spectacol. Oamenii își doresc să vadă pe X, pe Y, să vadă un anumit spectacol. Noi jucăm doar comedii. Este un spațiu care nu are nicio legătură cu drama.

În general, teatrul de club are nevoie de oameni care fac comedie, care știu să facă comedie. Este foarte greu să faci comedie. În țara asta, regizori de comedie sunt din ce în ce mai puțini.

Reporter: Din câte persoane este formată echipa pe care o ai acum și cine face parte din ea?

Sorin Misirianțu: Sunt actori colegi de-ai mei de la Teatrul Național: Ioan Isaiu, Elena Ivanca, Adriana Băilescu, Ovidiu Crișan, Ruslan Bârlea și invitați Claudiu Bleonț, Magda Catone, Maia Morgenstern, Mircea Rusu. Suntem peste 10-15 persoane.

Reporter: Cum v-ați adaptat la perioada de pandemie?

Sorin Misirianțu: Locul ne ajută pentru că avem o terasă și ne adaptăm la condițiile de distanțare. Distanțarea nu e foarte bună pentru suflet, dar e bună pentru sănătate.

Reporter: Câte spectacole aveți acum?

Sorin Misirianțu: Unul pe săptămână. Jucăm joia de la ora 08.00. Publicul e acum mai numeros ca niciodată pentru că suntem singurii, nu mai avem concurență. Mie îmi pare rău de lucrul acesta. Eu am nevoie de oameni la care să mă raportez. Vreau să văd oameni care au inițiativă, dar nu se mișcă nimic.


 

Adauga comentariu