Răsturnare de situație în cazul polițistului Matiș. Încă un coleg de-al său este cercetat penal pentru două infracțiuni

Ziar de Cluj a prezentat în urmă cu două luni un eveniment petrecut în Huedin: polițistul Matiș Gheorghe(foto stânga), ajutorul șefului de post din Poieni, cunoscut pentru un comportament violent și probleme cu băuturile alcoolice, a provocat un accident rutier pe care a ales să-l mușamalizeze, punând-o pe logodnica lui să declare că ea a fost la volan. Sursele Ziar de Cluj ne-au confirmat atunci că Matiș se afla sub influența băuturilor alcoolice, iar logodnica a mințit în declarațiile date în fața polițiștilor, pentru ca el să nu-și piardă locul de muncă.

Procedura de sancționare disciplinară a acestuia a fost suspendată din cauza dosarului penal în care Matiș a ajuns să fie cercetat, magistratul Adrian Drăgan, de la Parchetul Huedin, auto-sesizându-se.

Citește și: Ce mașină ”conducea” iubita polițistului iubitor de alcool?

În cele două luni de la eveniment s-au depus eforturi titanice pentru a demonstra minciunile polițistului Matiș, care a fugit de la locul accidentului. Așa se face că astăzi, Parchetul Huedin confirmă că în dosar, alătur de Matiș Gheorghe este cercetată și logodnica lui - Diana Gabriela ILEA(foto mijloc), dar și un alt polițist cercetat penal anterior: Eugen Zirbo(foto dreapta)

„Cauza la care faceți referire este înregistrată pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin sub numărul 613/P/2021. În cauză se efectuează cercetări față de trei persoane care au calitatea de suspecți la acest moment, după cum urmează:

-Matiș Gheorghe este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la fals în declarații;

-Zirbo Eugen este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la fals în declarații și participație improprie la fals intelectual;

-Ilea Diana Gabriela este cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în declarații și participație improprie la fals intelectual”, arată Parchetul Huedin. 

Procurorul de caz confirmă că a beneficiat de sprijinul celor de la Control Intern din cadrul IPJ Cluj, care au efectuat acte de urmărire penală sub coordonarea sa.

Vezi și: Cartoful fierbinte din Poliția Huedin! Un polițist cu GRAVE probleme cu alcoolul, acoperit de prea multă lume

Își riscă libertatea pentru logodnicul mincinos

Diana Gabriela Ilea este angajată în Primăria Negreni, de mai bine de 5 ani, în 2019 fiind încadrată ca inspector II (titulatură acordată pentru o vechime între 5 și 10 ani). Pe fondul relației amoroase pe care aceasta o are cu polițistul Gheorghe Matiș, femeia a mințit anchetatorii și a declarat în mod fals că ea a provocat accidentul de la Huedin. Când s-a petrecut accidentul am contactat-o telefonic pe domnișoara Ilea, însă aceasta a susținut că în seara respectivă se afla la volan, i-a sărit un tir în față și a provocat accidentul. Deși i-am adus la cunoștință că s-a descoperit pe camere că logodnicul ei era cel care a condus, femeia a negat cu vehemență. Acum este cercetată penal pentru două infracțiuni și riscă să fie condamnată la închisoare, dar și să-și piardă funcția din primărie, dacă este să luăm în calcul proiectul „fără penali în funcții publice”. 

Eugen Zirbo, rușinea din Poliția HUEDIN

La două zile de la accidentul provoacat de Matiș Gheorghe, l-am contactat telefoni pe Eugen Zirbo, în baza informațiilor pe care Ziar de Cluj le-a obținut cu privire la co-echipierii care au contribuit la mușamalizare. Desigur, Eugen Zirbo a negat că ar fi implicat în vreun fel, ba chiar a susținut că s-a prezentat la scurt timp după accident și că nu știa cine a condus mașina respectivă.

Eugen Zirbo este un polițist pus la dispoziție după ce a fost condamnat penal tot pentru că a provocat un accident rutier. Pe lângă faptul că și-a făcut de rușine instituția de la care a mâncat o pâine, Zirbo a rămas în Poliție cu speranța că în curând se poate pensiona. Așa se face că bărbatul o să plece la pensie din poziția de ”onoare” a unui recidivist, pentru că este trimis în judecată pentru „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”, dând exemplu că în Poliția Română poți rămâne infractor notoriu și îți primești și răsplata pentru anii în care te-ai folosit de funcție fără a avea respect față de cei nepătați. 

„Referitor la situația agentului de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj la care faceți referire, menționăm faptul că este pus la dispoziția unității,
îndeplinind activități conform dispoziției inspectorului șef. De asemenea, vă comunicăm faptul că, în evidențele Biroului Control Intern a fost în
lucru o cercetare prealabilă privind posibile fapte de natură disciplinară comise în contextul semnalat de dumneavoastră de agentul de poliție. La data de 22.09.2016, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice, acesta a condus un autoturism pe raza localității Poieni, din județul Cluj, fiind implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale. Cercetarea prelabilă a fost suspendată pe parcursul cercetării penale, iar ulterior clasată ca urmare a împlinirii termenului de decădere”, ne-au precizat cei de la IPJ Cluj.

Norocul nesimțiților precum Eugen Zirbo constă în faptul că volumul dosarelor penale/procuror este atât de mare încât unele dosare ajung pe masa judecătorilor după 12 luni de la începerea urmăririi penale, motiv pentru care polițiștii nesimțiți scapă cu clasarea cercetării prealabile din cadrul Controlului Intern, pentru că procedura se suspendă până la soluționarea dosarului penal. 

De ce este o chestiune de moralitate demisia? Pentru că a demisiona din Poliția Română după ce ai fost prins băut la volan nu înseamnă moarte de om, ci un lucru corect, un soi de a elibera funcția de care ți-ai bătut joc prin comportament. Însă, cei doi prieteni, Zirbo și Matiș nu au acest simț al moralității. În vreme ce primul se ține cu dinții de funcție pentru o pensie, celălat, mai tânăr, neagă inclusiv imaginile video care-l plasează la locul accidentului, pe cele dinainte de accident în care se vede cum se duce să-și iar alcool din benzinărie etc. 

Vezi și: INTERVIU cu comisarul șef Daniel Graur, unul dintre cei mai importanți polițiști din IPJ CLUJ. Discuții despre cercetări disciplinare, infracțiuni, posturi de poliție aflate în paragină și problemele de la POLIȚIA HUEDIN

VIDEO Ministrul MAI, Lucian Bode, reacție în cazul polițistului alcoolist din zona Huedinului: „I-am SOLICITAT inspectorului șef să comunice cât mai repede rezultatele de la CONTROL INTERN”

 

Adauga comentariu