Funcționarii publici riscă să devină sclavii baronilor locali! Răspuns halucinant al ANFP

Guvernul Dăncilă a inițiat un proiect de ordonanță de urgență pentru adoptarea Codului Administrativ, iar consecințele pot fi catastrofale: baronii locali și miniștrii vor deveni stăpâni absoluți în instituții.

Printr-o politizare totală a birocrației, șefii de instituții vor primi o putere discreționară asupra angajării, promovării sau demiterii funcționarilor publici, anunță go4media.ro. 

Astfel, Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) devine o instituție pur decorativă, dependentă de ministrul Dezvoltării. În condițiile în care ANFP are tocmai rolul de a profesionaliza aparatul birocratic și a asigura independența de factorul politic în administrația publică, situația devine extrem de gravă. 

În forma sa actuală, proiectul oferă putere nelimitată primarilor, președinților de consilii județene, miniștrilor, directorilor de agenții guvernamentale. Important de reținut, proiectul de OUG preia o mare parte dintre prevederile legii declarate neconstituționale în 6 noiembrie 2018. Acele prevederi au fost denunțate atunci de Comisia Europeană. 

Concret, la o analiză amplă a proiectului de OUG, observăm cum șefii de instituții vor putea angaja pe oricine, fără concurs. Și mai grav, șefii de instituții vor putea „muta” un angajat într-o altă localitate, dacă vor să scape de el, fără ca angajatul să aibă un cuvânt de spus. În tot acest timp, ANFP rămâne cu un rol decorativ.

Sentințele de retrocedări ilegale, demontate

Un alt aspect grav al proiectului de OUG o reprezintă demolarea sentințelor judecătorești de retrocedări ilegale. Terenurile nu se mai întorc la stat, ci vor fi atribuite direct actualilor proprietari, anunță sursa citată. Concret, persoanele care dețin terenturi obținute din retrocedări ilegale nu vor mai fi nevoiți să le returneze statului, ci le vor păstra, prin atribuire directă, cu mențiunea că vor plăti chirie la stat. Totul pare un cadou făcut celor care au beneficiat de milionul de metri pătrați retrocedați ilegal de Radu Mazăre. 

Ce părere au cei de la ANFP? Răspuns ciudat

Oficialii ANFP nu par afectați de cele curprinse de proiectul de OUG. La solicitatea Ziar de Cluj, cei de la ANFP au trimis un răspuns plat, fără a spune nimic:

„Referitor la adresa dumneavoastră, vă comunicăm următoarele: Modalitatea de configurare a atribuțiilor ANFP, cuprinse în proiectul de Cod administrativ, reprezintă un rezultat al deciziei asumate de Guvernul României în procesul de descentralizare instituțională, ca parte a Programului de guvernare”.

Profesorii de drept se opun vehement proiectului

Viorica Dăncilă e contestată într-o scrisoare deschisă de mai mulți profesori de drept din țară. Cadrele didactice avertizează asupra consecințelor negative pe care măsurile gândite de guvern le-ar putea avea asupra funcționării sistemului administrativ din România:

„Având în vedere informațiile vehiculate în spatiul public cu privire la intenția Guvernului de a adopta Codul administrativ prin intermediul delegării legislative, cadrele didactice semnatare ale prezentei scrisori atrag atenția cu privire la consecințele negative pe care o asemenea mîsura de politică legislativă a Guvernului României le poate avea asupra bunei funcționări a sistemului administrativ din România. Semnatarii prezentei scrisori sunt împotriva adoptării Codului administrativ prin intermediul delegării legislative”.

Documentul poate fi consultat aici
 

Adauga comentariu