FOTO - Emil Boc a inaugurat cel mai mare parking din Cluj-Napoca, în cartierul Grigorescu. Pe trotuare

Orașul pentru pietoni nu pentru mașini promis de Emil Boc există doar în zona centrală, în cartiere situația este cu totul diferită. În Grigorescu, spațiul dedicat pietonilor, respectiv trotuarele, sunt acaparfate de mașini. Nici gând să poți trece cu cărucior, iar uneori și ca pieton abia te strecori printre mașini. În multe cazuri singura alternativă este să circuli pe carosabil.

Primarul Emil Boc a mai inaugurat un parking în Mănăștur și urmează alte două parkinguri, tot în Mănăștur. Oricând de mare este lipsa parkingurilor în cel mai mare cartier al Clujului și celelalte cartiere au nevoie acută de locuri de parcare. 

În Grigorescu, trotuarele sunt pline de mașini de la Napoca și pânâ la Tăietura Turcului. În lipsa locurilor de parcare, șoferii sunht nevoiți să își lase mașinile oriunde pot. Nici Poliția Locală nu are cum să facă ordine în acest haos. Ar însemna ca zi de zi să stea să amendeze zeci de mașini. Pentru că acei șoferi nu au decât trotuarul pentru a-și lăsa mașinile. 

Atritudinea primarului este să îi blameze pe cei care și-au luat mașini fără să aibă un loc de parcare, însă datoria lui este să construiască parkinguri. Orașul s-a dezvoltat foarte mult, însă infrastructura nu a ținut pasul. Lipsesc centurile ocolitoare și locurile de parcare. Dacă centura este un proiect derulat la nivel național parkingurile trebuie realizate într-un ritm mult mai alert. Nu doar un singur paking în patru ani.

Pentru cartierul Grigorescu a fost o dezbatere privind un proiect pe fonduri europene  "oraș pentru pietoni – cartier Grigorescu" . Proiectul vizează spațiul cuprins între P-ța 14 iulie, str. Garibaldi, str. S.Toduță, str. T. Grozăvescu, str. Milcov, str. Octavian Goga, Str. G. Enescu. Scopul proiectului este ca spațiul public să fie mai ușor de utilizat de către familii, de către tineri, de către pietoni. Se va acorda prioritate pietonilor și bicicliștilor, dar ăroiectul nu include construirea unui parking deoarece municipalitate nu deține un teren în zonă. 

Boc își pune toate speranțele în centura metroolitană a căruit execuție ar trebui să înceapă anul viitor. Până la finalizarea acesteia, clujenii din Grigorescu, pietoni și șoferti, vor trebui să se lupte pentru fiecare petic de trotuar. 

”Cu centura metropolitană vom scoate traficul infernal din Grigorescu. Grigorescu este astăzi victimă colaterală a ceea ce s-a întâmplat în Floreşti, acel drum deschis care nu este arteră rutieră, care a distrus calitatea vieţii. Centura va rezolva această problemă, anul viitor va începe licitaţia şi apoi execuţia. Apoi, conexiunea cu Baciu a centurii va scăpa de traficul greu ce coboară acum de pe autostradă şi trece prin localitate, apoi prin oraş”, potrivit lui Boc.

 

 

Adauga comentariu