Evaziune fiscala in numele Domnului. Cum profita preotii clujeni de pe urma mortilor

Pe langa taxele oficiale percepute de biserica, in cazul unei inmormantari, rudele celor decedati sunt nevoite sa scoata din buzunar sume mari de bani, in functie de biserica sau de preotul la care merg. O demonstreaza cazul unui preot din Cluj, care e acuzat de enorasi ca nu ingroapa mortul pana nu-si primeste banii pentru “deranj”.

O clujeanca ce si-a inmormantat recent sotul il acuza pe preotul Chira, pastor la biserica “Inaltarea Domnului” din Marasti, ca i-a cerut bani pentru a oficializa inmormantarea. Mai mult, femeia sustine ca omul Domnului a pretins si bani de taxi, pentru a ajunge la cimitirul din Chinteni, acolo unde urma sa fie ingropat decedatul.

“Platesc, lunar, o cotizatie de 20 de lei la biserica din parcul Farmec. Acum am realizat ca atunci cand e vorba de o situatie unde ai nevoie de serviciile bisericii, la care contribui ca un bun ortodox, preotii te taxeaza cu sume poate de doua ori mai mari decat suma e care o achiti anual”, povesteste femeia.  

Aceasta povesteste ca, dupa ce sotul sau a decedat, a apelat la serviciile preotului de la biserica “Inaltarea Domnului”.

“Cand  venit vorba de inmormantare, cu nonsalanta, ne-a spus ca se rezolva cu 220 de lei. Nu va ganditi ca am primit chitanta pentru banii astia”, mai spune aceasta.

Femeia povesteste ca, aflandu-se intr-o situatie dificila, nu a chestionat cerintele preotului, nici macar atunci cand acesta a cerut bani pentru taxi pentru a ajunge la locul de veci din Chinteni.

“Nu i-am dat ati bani, i-am spus ca il ducem cu masina si asa am si facut. Dar acum, cu mintea limpede, ma intreb de ce am platit acei 220 de lei? Pentru deranjul lui? Atunci, de ce mai platesc cotizatia lunara la biserica? Care e rostul ei? La sujba poate participa oricine, chiar daca nu da bani la biserica”, se intreaba clujeanca.

Reprezentantii Mitropoliei Ortodoxe spun ca “pentru inmormantare nu se percepe nicio taxa”.

“Hotararea Sfantului Sinod spune ca enoriasii nu trebuie sa achite nicio taxa pentru slujba de inormantare. Aceasta doamna trebuia sa se adresese Episcopiei, nu ziarului. Chiar va rugam sa ii spuneti sa faca asta”, au declarat, pentru Ziar de Cluj, reprezentantii Mitropoliei Ortodoxe.

Preotul de la Biserica "Inaltarea Domnului" din Marasti nu a putut fi contactat pentru a-si spune parerea cu privire la acuzatiile care i se aduc.

sursa foto: adevarul.ro

Comentarii

mitica

18.02.2015 14:42

Tanti face pe proasta, toata lumea stie de asemenea 'taxe'.Dar reprezentantii Mitrop. i-au dat bine peste nas, asta nu e treaba de ziar.

unu

19.02.2015 10:42

Bor este o grupare infractionala.Va amintesc faptul ca popii sunt platiti de stat, pe langa cotizatia enoriasilor.Chiar si asa, fiind platiti de 2 ori pt. acelasi serviciu, percep spagi la fiecare miscare pe care o fac.Legat de Mitropolia Clujului, aceasta a ajuns o mlastina urat mirositoare de cand in fruntea ei s-a asezat un colaborator al securitatii, Andreicut, cu nume de cod in dosarul sau de securitate 'Ionica' 

cluj

19.02.2015 10:52

Cine a scris articolul trebuie sa știe ca pastor este o denumire folosita de pocăiți,deci un preot nu este pastor doar in așa zisele biserici neoprotestante .In Biserica Ortodoxa se numește preot paroh,nu pastor.Ar fi interesant daca la sectanți se da chitanță pe "zeciuiala" lor.Si inca ceva,pentru un articol credibil trebuie precizat si numele reclamantei.

Tiberiu Gavrila

19.02.2015 17:13

Popa nost' si popa vost' tot a dracului a fost !!

liviu

20.02.2015 17:21

Crede si nu cerceta!

liviu

20.02.2015 17:42

Crede si nu cerceta! 

Adauga comentariu