După ce a reușit să finalizeze 12 locuințe, cu o întârziere de 2 ani, Primăria are planuri ambițioase. Boc: Anul viitor vom avea un proiect pentru a construi între 30 și 40 de locuințe sociale noi

Autoritățile își propun să realizeze noi investiții în locuințele sociale. În ultimii trei ani, administrația locală a reușit să construiască un singur bloc de locuințe sociale, cu un număr de 12 apartamente, în cartierul periferic Someșeni. Acum, potrivit reprezentanților Primăriei, în bugetul municipiului Cluj-Napoca 2022 urmează să fie prevăzut un proiect de realizare a unui număr de cca 30 de locuințe sociale. 

Proiectul pare a fi unul extrem de ambițios pentru posibilitățile municipalității clujene. 

„Avem, împreună cu Asociația de dezvoltare metropolitană, un plan de a construi locuințe, așa cum am construit până acum. Șaizeci de locuințe le-am construit de la zero, iar oamenii au putut să se mute în ele, cei cu situație socială foarte dezavantajată. 

Construim în continuare, pentru că am achiziționat teren prin intermediul Asociației de dezvoltare metropolitană. 

Primăria a construit cele 12 locuințe pe Ghimeșului și le-a dat în folosință. 

Anul viitor vom avea în buget un proiect pentru a construi între 30 și 40 de locuințe sociale noi, cu o suprafață de aproape 1.500 mp, pe care o avem la dispoziție și sperăm că, dacă se adoptă cât de repede bugetul național, pentru a putea face bugetul local, să putem începe în continuare construcția de locuințe sociale”, a anunțat primarul Emil Boc în cadrul unei intervenții la un post local de radio. 

Reprezentanții autorităților au susținut necesitatea unui program național cu caracter social privind realizarea de noi locuințe pentru persoanele dezavantajate material. 

„După ’90, din nefericire, acest aspect n-a mai stat în atenția statului, iar acum, după 30 de ani resimțim acut lipsa unei politici coerente de construcție de locuințe, unde statul trebuie să se implice, pentru cei care nu-și permit”, a adăugat primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc. 

În ultimul an, locuințele s-au scumpit la Cluj cu 8,8%, media prețurilor ajungând la 1 960 euro/mp.

La nivel național, în trimestrul III al acestui an, prețurile în imobiliare au crescut cu 10,3% față de aceeași perioadă a anului trecut (iulie-septembrie). 

Clujul rămâne campion la nivel național la capitolul „cele mai scumpe locuințe”, plasându-se pe locul I în top, chiar și față de Capitală. 

Cu o medie de 1 960 euro/mp util, Clujul lasă mult în urmă Bucureștiul, unde proprietățile se vând cu 1630 euro/mp. Pe locul III pe țară este Brașovul, cu 1 380 euro/mp. În Oradea, mp costă 1 150 euro.

CITEȘTE ȘI: În ultimul an, locuințele s-au scumpit la Cluj cu 8,8%, media prețurilor ajungând la 1 960 euro/mp

Potrivit reprezentanților Căși sociale acum!, „accesul la locuințe pentru comunitățile marginalizate trebuie abordat în cadrul unui plan general de creștere a fondului de locuințe sociale, un aspect care s-a neglijat în ultimii ani, chiar dacă în strategia 2014-2020 adoptată de Consiliul Local s-a prevăzut deja acest lucru”.

În octombrie 2021, administrația locală reușea performanța de a repartiza un număr de 12 apartamente din blocul de locuințe sociale realizat pe strada Ghimeșului din Cluj-Napoca, un proiect ce trebuia finalizat în anul 2019. 

Lucrările la blocul de locuințe sociale realizat de Primărie au fost recepționate în luna mai 2021 și repartizate după aproape o jumătate de an, pe finalul lunii octombrie. 

Anul trecut, în 2020, autoritățile locale au reușit o performanță negativă în materie de calitate a vieții, achiziționând doar 2 locuințe sociale. 

Tocmai pentru a elimina criteriile discriminatorii și competiția în privința acordării unei locuințe sociale, solicitanții au lansat un apel public către autoritățile locale în ianuarie 2021, prin intermediul unei scrisori deschise, în condițiile în care mulți dintre aceștia solicită locuințe sociale de peste 2 ani, unii chiar de 20 de ani!

CITEȘTE ȘI: Scrisoare deschisă pentru repartizarea locuințelor sociale: „Pandemia ne-a arătat că dreptul la sănătate depinde și de dreptul la o locuință adecvată”

„Vă solicităm ca în anul 2021:
    să repartizați 222 de locuințe sociale, deci să alocați o locuință socială tuturor celor pe care i-ați declarat eligibili;
    să alocați sumele necesare din bugetul public pe anul 2021, pentru a crea 222 de locuințe sociale prin construcții noi, prin renovarea locuințelor vechi din proprietate de stat, prin renovarea altor spații care sunt în proprietatea Statului Român”
, notau persoanele eligibile printr-un mesaj în care solicitau repartizarea locuințelor tuturor celor înscriși și pentru eliminarea procedurii care îi pune în competiție pe criterii de lipsuri. 

CITEȘTE ȘI: În 2020, Primăria Cluj-Napoca a achiziționat numai două locuințe sociale. Cu 7,4 milioane de euro, cât au costat studiile de fezabilitate pentru metrou, se puteau cumpăra 74 apartamente de 2-3 camere


Adauga comentariu