Dacă eşti firma de casă a municipalităţii, îţi creşte cifra de afaceri chiar şi-n lockdown. Cu ce e mai diferită firma Diferit? Plus, nu ştim de ce cifrele Ziar de Cluj diferă de cele ale Ziarului Financiar...

Afacerile constructorului Diferit din Cluj-Napoca, controlat de familia Petri, au crescut cu 8% în 2020, ajungând la peste 126 mil. lei. Asta în plin an pandemic când guvernul liberal a gestionat atât de bine situaţia încât zeci de mii de firme au muşcat ţărâna falimentului. Nu şi firmele conectate la ţâţa bugetelor locale. Ca Diferit, firmă care, după ce că nu au fost capabilă vreodată să predea la timp vreo lucrare (cel puţin în Cluj-Napoca) şi şi cele finalizate într-un târziu, sunt gata, dar nu prea sunt, că tot mai găseşti câte o groapă, o bordură lipsă şamd (ce vedeţi în fotografie, este o lucrare "de calitate" a Diferit), acum se hărniceşte să primească şi nişte autorizaţii de Urbanism de Cumtrie cu blocuri între case.

CITEŞTE ŞI: Nicolae și Daniela Petri, proprietarii DIFERIT, firmă apropiată Primăriei, trec de la modernizarea străzilor la construcția de blocuri

CITEŞTE: La opt ani de la inaugurare, aleile din Parcul Iuliu Prodan arată ca după război. Lucrările au fost realizate de Diferit, firmă de casă a Primăriei – FOTO

Compania de construcţii Diferit din Cluj-Napoca, deţinută de Petri Nicolae, fost inginer al Regiei Autonome a Domeniului Public, şi soţia sa Daniela Denisa Petri, a raportat pentru 2020 o cifră de afaceri de 126,1 mil. lei (26,2 mil. euro), în creştere cu 8% faţă de anul anterior, se arată într-un material publicat de Ziarul Financiar. Compania a avut anul trecut un profit net de 511.000 de lei (106.000 de euro), de 6,5 ori mai mic faţă de 2019, când Diferit a obţinut un câştig net de aproximativ 3,3 mil. lei (705.000 de euro), conform datelor publice. Compania a ajuns anul trecut la un număr mediu de 234 de angajaţi, cu 75 de oameni mai mult faţă de anul precedent.

Ciudată analiză, totuşi, având în vedere faptul că Ziar de Cluj a ajuns la alte concluzii, studiind aceleaşi documente. Nouă ne-a ieşit faptul că constructorul Diferit Cluj este în scădere în ultimii patru ani, deși are multe contracte cu statul. Profit de numai 105.000 euro, anul trecut. De aceea ne-am şi întrebat: nu mai plătesc bine instituțiile publice? Se pare că da. Asta dacă nu cumva oamenii aceştia îşi ascund din profituri. Dar cine suuntem noi să muncim în locul celor în drept?

Compania Diferit a câştigat în urmă cu doi ani un contract de aproximativ 141,6 mil. lei (30 mil. euro) cu Consiliul Judeţean Braşov (PNL) pentru modernizarea drumului interjudeţean DJ 104A - Perşani –Victoria, în legătură cu DJ 105C Victoria - Ucea de Sus şi DJ 105P – Ucea de Sus, în lungime totală de 53 km, cunoscut sub denumirea de drumul ’’de sub munte’’. Un alt contract important a fost câştigat în urmă cu trei ani de compania Diferit cu administraţia locală din Turda (PNL). Contractul în valoare de aproape 135 mil. lei (29 mil. euro), fără TVA, avea ca obiect repararea străzilor, trotuarelor şi reţelei de canalizare din municipiul Turda.

La nivelul municipiului Cluj-Napoca, în ultimii ani firma s-a ocupat de modernizarea celor mai importante artere din centrul orașului: modernizarea Străzii Regele Ferdinand și a străzii adiacente (lucrare finalizată anul trecut), în valoare de peste 23 de milioane de lei, reamenajarea Pieței Lucian Blaga și a străzilor adiacente, finalizată în decembrie 2020 și în valoare de 27,6 milioane de lei.

Compania Diferit SRL a fost înfiinţată în anul 2001 la Cluj-Napoca cu domeniu principal de activitate lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor. Compania este deţinută de Petri Nicolae, fost inginer al Regiei Autonome a Domeniului Public, şi soţia sa Daniela Denisa Petri.

CITEŞTE: Imperiul “Diferit”, intregit de o noua firma a sotilor Petri, cu o cifra de afaceri de zeci de milioane de lei

CITEŞTE: Încă o felie din banii clujenilor pentru firma Diferit, deținută de un fost inginer RADP: modernizarea Pieței Lucian Blaga. 4,3 milioane euro este valoarea proiectului

În prezent, Diferit lucrează la modernizarea Bulevardului 21 Decembrie 1989, lucrări care trebuie terminate până în aprilie 2022. Primarul Emil Boc a lăudat recent lucrările desfășurate de firma Diferit pe Bulevardul 21 Decembrie, arătând că amenințarea cu includerea pe lista rușinii funcționează.

Edilul clujean a spus că lucrările desfășurate de firma Diferit pe Bulevardul 21 Decembrie sunt în grafic, iar partea carosabilă va fi dată în circulație integral până la finalul anului, pentru a reduce disconfortul șoferilor care sunt blocați în trafic zi de zi. El susține că firma „și-a refăcut un pic din imagine” prin șantierul din Mărăști și este de părere că „prinde lista rușinii mai bine decât orice penalizare economică”.

CITEŞTE: Șantierele întârziate ale Primăriei au intrat în hibernare

CITEŞTE: Emil Boc, în direct de pe șantier: „Suntem cu apa aproape la gură”

Termenul prevăzut pentru finalizarea lucrărilor de execuție pentru obiectivul de investiții este 15.04.2022. Condițiile meteo sau alte circumstanțe neprevăzute pot impune modificări. Lucrarea va avea garanție 5 ani de la recepție. Contractul are o valoare de 41,7 milioane de lei, fără TVA, bani din fonduri europene, axa prioritară POR 2014-2020 și din bugetul local.

Vom urmări cu atenţie dacă va fi aşa cu "terminatul lucrării la timp" chiar "în avans"...

Că tot vine iarna, şi să fie front de lucru pentru aceşti abonaţi ai banului public, un alt contract prins de la o administraţie locală a PNL sunt lucrările de deszăpezire pentru Loturile 2 și 3, Făgăraş și Rupea, încheiat cu Consiliul Județean Brașov. Membrii comisiei de evaluare au desemnat câştigătoare oferta depusă de firma SC Diferit AG SRL, a cărei propunere financiară a fost de 10.299.579,43 lei fără TVA. În ceea ce priveşte achiziţia lucrărilor pentru Lotul 3, oferta câştigătoare a fost cea depusă de SC Diferit AG SRL, cu o propunere financiară de 11.458.059,45 lei.

CITEŞTE: Kasdum GF Timișoara care trebuia să facă drumul cu patru benzi din Dealul Lomb a intrat în insolvență. „Povara” rămâne pe umerii Diferit, firmă prietenă cu Primăria Cluj-Napoca. Lucrările au început în urmă cu ȘASE ANI

 

Emil Boc, în direct de pe șantier: „Suntem cu apa aproape la gură”

 

Adauga comentariu