Consiliul Județean Cluj plătește 840.000 de lei pentru refacerea unui pod din județ. Licitația a fost câștigată de Drumex, proiectantul drumului Răchițele-Ic Ponor

Consilul Județean Cluj a adjudecat licitația pentru refacerea podului situat în localitatea Văleni, comuna Călățele. Contractul a fost câștigat de Drumex, o firmă abonată la contractele din bani publici, implicată în eșecul proiectului de modernizare a drimului Răchițele - Ic Ponor.

Podul a fost puternic afectat de viiturile din iunie și trebuie refăcut deoarece riscul producerii unor accidente este foarte mare.  

În urma ploilor torențiale din data de 26.06 au fost afectate (avariate/distruse) mai multe obiective de pe raza comunei, printre care și podul amplasat pe DJ 108C și care traversează Valea Valcău. O comisie din partea Prefecturii a constat că podul a suferit o serie de procese majore de degradare, atât la nivelul structurii de rezistență a suprastructurii și a infrastructurii, cât și la nivelul albiei și a cursului apei.  

Un expert tehnic a făcut o vizită în teren în luna august și a constatat uzura betonului și degradarea acestuia, fisuri și crăpături, lipsa parapetelor de siguranță. Concluzia a fost că podul este într-o stare avansată de degradare din cauza vechimii și a viiturilor repetate din ultimii ani. Pentru ca circulația să se desfășoare în condiții de siguranță, corespunzătoare unui drum județean este nevoie ca în regim de urgență să se demareze lucrări de consolidare/refacere a podului. 

”Considerăm necesară achiziția lucrărilor de intervenție în regim de urgență menționate, la obiectivul ”Refacere pod situat în localitatea Văleni, comuna Călățele ” pentru asigurarea circulației rutiere și pietonale în zona respectivă în condiții optime de siguranță. Având în vedere procesele de degradare care afectează funcționalitatea podețului peste Valea Valcău există zilnic și în orice moment riscul de accidente/pierderi de vieți umane sau necesitatea închiderii tronsonului datorită proceselor de degradare grave existente în special la nivelul structurii de rezistență a infrastructurii”, motivează Consiliul Județean Cluj necesitatea acestei investiții.

Licitația a fost câștigat de firma Drumex, implicată în proiectul de modernizare a drumului Răchițele Ic Ponor, proiect cercetat și de DNA Cluj.

Valoarea contractului este de 840.500 RON, iar durata de execuție este de de 35 de zile pentru proiectare și maxim 90 de zile calendaristice pentru execuția unui nou pod. 

Firma Drumex aparține profesorului de la Universitatea Tehnică, Mihai Iliescu. An de an, această firmă a pus mâna pe contractele din bani publici de la Primărie, Consiliul Județean sau RAADPP. Cel mai recent contract a fost obținut prin încredințare directă de la Consiliul Județean Cluj. Un contract în valoare de 95.000 de lei pentru expertiza tehnică în vederea refacerii podului surpat de la Valea Drăganului. 

Firma profesorului Iliescu a câștigat în trecut aproape 50 de contracte de la RAADPP Cluj pentru servicii de expertiză tehnică în infrastructură. De asemenea, Drumex s-a ocupat și de expertiza tehnică și studiile de prefezabilitate pentru podurile Traian, Garibaldi și pasarela pietonală peste râul Someș din apropierea parcului Iuliu Hațieganu.

Drumex a avut în 2019 o cifră de afaceri de 496.117 de euro și profit de 163.561 de euro. 

 

 

 

 

 

Adauga comentariu