Boc: „Untold nu va fi în pericol. Valul patru va fi mult diminuat. Vaccinarea reprezintă calea sigură spre revenirea la normalitate”

Totul pentru Untold. Primarul Emil Boc a prezentat cifre menite să îi convigă pe clujeni de faptul că nu ar trebui să fie speriați de valul patru deoarece aceste va fi mult diminuat comparativ cu valul doi sau trei. De asemenea, Boc îi îndeamnă în continuare pe cetățeni să se vaccineze dacă vor să revină la normalitate. 

Boc susține, și citează și date în sprijinul afirmațiilor sale, că persoanele vaccinate sunt mult mai puțin expuse îmbolnăvirii și dezvoltării unei forme grave de COVID-19.

„Untold nu va fi în pericol, cel puțin pe baza datelor și a prognozelor pe care le avem în acest moment. Fac următoarele precizări: nu luați piciorul de pe pedala vaccinării. Vaccinarea de departe reprezintă soluția la problemele cauzate de COVID-19. Din cele 21 de decese înregistrate cu tulpina Delta, 19 au apărut la persoane nevaccinate. 80% dintre cazurile noi confirmate în România în ultima săptămână sunt la persoane complet nevaccinate. Concluzie: persoanele vaccinate au risc de deces de 14 ori mai mic decât persoanele vaccinate, un risc de spitalizare de 12 ori mai mic și un risc de infectare de 10 ori mai mic. Sunt date științifice, nu povești. Vaccinarea reprezintă calea directă și sigură spre revenirea la normalitate”, a declarat Boc la Napoca FM.  

Ce nu spune Emil Boc, și ce au arătat cele mai recente studii, e că persoanele vaccinate chiar dacă nu dezvoltă forme grave de COVID-19 pot transmite virusul, ori la Untold vor avea acces atât persoane vaccinate cât și persoane nevacinate.

Potrivit The Guardian, alte studii, realizate în UK, arată că și persoanele imunizate complet, cu două doze, pot avea pentru scurt timp niveluri ale virusului la fel de mari ca și persoanele nevaccinate, în cazul infectării cu varianta Delta. Constatarea sugerează că așa-numita imunitate de turmă, în care o minoritate nevaccinată, de până la 30% din populație, ar fi protejată de o majoritate (de cel puțin 70%) care a fost vaccinată, s-ar putea să nu poată fi atinsă niciodată în cazul Covid, informează Biziday.

Acest lucru înseamnă că nu există nicio garanție că Untold nu va fi un focar de infecție COVID care se poate răspândi în oraș, mai ales că festivalierii folosesc masiv mijloacele de transport în comun.

În ceea ce privește valul patru, Boc recunoaște că este optimist și că el nu crede că acesta va crea la fel de multe probleme precum în toamnă sau în primăvară.

„Eu nu spun că valul patru nu va exista, dar datele de astăzi spun că va fi considerabil diminuat. Iar dacă abordăm prudent, rațional și cu responsabilitate va putea fi ținut sub control fără problemele mari pe care le-am avut în trecut. În urmă cu un an, în 18 august 2020 aveam 1014 cazuri din 21.289 de teste, adică o rată de pozitivare de 4,8, 45 de decese și 479 de persoane internate la ATI. În 18 august 2021 am avut 541 de cazuri, de două ori mai puține, din 35.000 de teste, cu o rată de pozitivare de 1,5, de șase ori mai puține decese și de trei ori mai puține persoane le terapie intensivă. Atunci când am avut valul doi în noiembrie 2020 aveam peste 8000 de cazuri zilnice, iar în martie 2021 aveam peste 6000 de cazuri zilnice. Acum se vorbește că vom avea în septembrie o creștere la 1500 de cazuri pe zi. Vaccinarea ne ajută să ținem situația sub control. Eu am un optimism prudent, rațional cu îndemn categoric spre vaccinare, fiind dovedit științific că salvează vieți”, a explicat primarul Emil Boc.

Oricât de mult ar milita Boc pentru siguranța participării la UNTOLD, exemplele anterioare au dovedit că astfel de evenimente cu un număr mare de participanți au reprezentat și o sursă de infectare. Iar organizarea festivalului reprezintă un risc pentru clujeni, risc pe care Boc nu ar trebui să îl minimalizeze cu atât de multă îndârjire. Ne-am obișnuit însă că pentru primarul Boc contează mai mult interesul privat și câștigurile financiare decât interesul majorității clujenilor. A se vedea cazul Electric Castle organizat în oraș. 

 

Adauga comentariu